markis över uteplats

Rätt markis för en behaglig sommar

Snart är sommaren här och då väntar soliga och härliga dagar på uteplatsen. En kanna saft, Sommar i P1 på radion, surrande humlor och allt är perfekt – om du kan skydda dig från stekande sol i markisens skugga, vill säga.

Men hur väljer man en bra markis till villan? Här bjuder husvillaguiden.se på 10 handfasta och användbara tips

  1. Besiktiga huset. Om markisen inte går att montera på huset så är det förstås ingen idé att gå vidare med projektet. Finns det reglar att skruva i, eller är det bättre att montera i takfoten? Hur högt ska markisen sitta? Hur bred ska markisen vara för att ge ordentligt skydd mot regn och sol? Många frågor. Vissa markisleverantörer erbjuder ett gratis hembesök då huset kan inspekteras och mått kan tas.
  2. Välj rätt leverantör. Svenska Solskyddsförbundet ställer vissa kunskapskrav på sina medlemsföretag samt att de både kan visa och demonstrera sina produkter. Kontrollera att din leverantör är medlem och klarar kraven.
  3. Se till att mätningen är korrekt. Ofta uppstår missförstånd om bredden. Markisföretagen syftar oftast på bredden på hela konstruktionen. Om du som kund bara mätt upp dukens bredd så lär du få en för smal markis. Missförstånd rörande bredd är enligt Konsumentverket den vanligaste anledningen till reklamationer när det gäller markiser.
  4. Val av montering. Anlita ett markisföretag för monteringen, då får du garanti på arbetet. Så är inte fallet om du genomför monteringen på egen hand.
  5. Konstruktionen. En markis för svenskt bruk bör tåla mycket. Stora temperaturskillnader, sur luft, hårda vindar och stor luftfuktighet. Se till att det är bra kvalitet på vikarmarna också, oavsett material. En grundregel är att en terrassmarkis som är bredare än 5,5 meter bör tre vikarmar. Köper du en motordriven markis så bör den vara CE-märkt.
  6. Viktigt med bra duk. Duken utsätts för mycket luftföroreningar och är därför markisens svaga punkt. En väv i 100% spinnfärgad akryl är mest UV-tålig. Tänk på att ljusa dukar fortare ser smutsiga ut än mörka.
  7. Skydda med kassetter och tak. Vill du skydda markisen mot smutsigt nedfall och nederbörd så kan fönstermarkiser monteras med kassett. Större markiser kan man skydda med ett tak av plåt eller aluminium.
  8. Motor och automatik. En riktigt stor terrassmarkis vevar man helst inte ut eller in för hand. På marknaden finns det tre beprövade motorfabrikat och flera olika varianter av automatik. Vill du alltid att markisen ska vara uppe när solen skiner så går det att komplettera med solautomatik som rullar in markisen när solen lyser.
  9. Säkra mot vind. En vindvakt skapar trygghet i och med att markisen inte kommer att blåsa ner. En sensor känner av vinden och rullar in markisen automatiskt. Med de flesta terrassmarkiser tål en hel del vind, i alla fall om de inte är maximalt utrullade.
  10. Rengöring. Det är inte så svårt att tvätta en markis, en borste och lite varmt vatten med såpa räcker bra. När smutsen väl syns är den svår att få bort, så vi rekommenderar att du tvättar de yttre delarna av markisen en gång om året.